PROGRAM ‘RETURN TO WORK’ PASCA COVID-19 OLEH PERKESO

 

PROGRAM ‘RETURN TO WORK’ PASCA COVID-19 OLEH PERKESO

                

 Perkeso  

 

13 Oktober 2021 - Program ‘Return to Work’ Pasca Covid-19 adalah salah satu inisiatif yang dijalankan oleh Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) untuk membantu majikan dan pekerja yang terkena wabak yang melanda negara hari ini.

Sehubungan itu, PERKESO mengadakan sesi taklimat melalui media Mesyuarat Cisco Webex, dan kira-kira 100 pekerja Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) mengambil bahagian dalam sesi petang.

Objektif program ini adalah untuk memberi pendedahan kepada pekerja, mengenai kesan Covid-19 terhadap kesihatan, fizikal dan mental serta pendekatan yang dapat diambil oleh pekerja untuk menangani tekanan emosi ketika dijangkiti penyakit Covid-19. Di samping itu, program ini disesuaikan untuk memberikan input menarik kepada majikan mengenai topik mengenai pentingnya sokongan psikososial untuk kembali bekerja dan cabaran bekerja di era pandemik ini.

Program maya dimulakan dengan ucapan alu-aluan oleh Encik Anthony Arul Doss A/L Arulappen, Pengarah Pejabat PERKESO, Perak dan diikuti dengan pembukaan program oleh Puan Rosmawati Bt. Mat, Ketua Cawangan Kembali Ke Tempat Kerja PERKESO. Selepas itu, ahli panel PERKESO berkongsi pengalaman dan pengetahuan mereka untuk memberi pemahaman yang jelas mengenai topik perbincangan.

Program ini diakhiri dengan sesi soal jawab interaktif, kerana sebilangan peserta mengambil kesempatan untuk mengajukan soalan untuk memperkuat pemahaman mereka tentang PERKESO dan pendekatan terhadap norma baru dan kembali bekerja semasa wabak ini masih melanda di seluruh dunia.

 

LATIHAN INDUSTRI PELAJAR UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA

 

LATIHAN INDUSTRI PELAJAR UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA

                

 Picture1  

 

06 hingga 07 Oktober 2021 - Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) telah menganjurkan program selama dua hari bersama 11 pelajar latihan industri yang terdiri dari bidang pengajian Naval Architecture daripada Universiti Teknologi Malaysia. Program ini telah berlangsung di Auditorium BNS di mana BNS memberikan beberapa siri taklimat mengenai aktiviti pembuatan kapal dan industri kapal. Program ini dihadiri oleh beberapa kakitangan pengurusan BNS dan penyelia program iaitu seramai tiga orang pegawai Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Jadual pelajar ini telah dirancang secara teliti dengan memasukkan beberapa pandangan mengenai amalan perniagaan semasa dan memberi penerangan mengenai operasi harian di BNS bagi pendedahan kepada persekitaran kerja yang sebenar, selain pengalaman semasa mereka bersama TLDM.

Program selama 2 hari ni bertujuan untuk memperkasa kompetensi pelajar di samping penglibatan proses pendedahan dan pengalaman dalam pelbagai aspek bagi meningkatkan tahapkebolehpasaran pelajar dalam dunia pekerjaan pada masa kini. BNS berharap, pelajar mendapat pendedahan industri yang diperlukan sebagai persediaan mereka di alam pekerjaan dengan memastikan pelajar memenuhi hasil pembelajaran kursus.

 

S.M.A.R.T REFIT OLEH TENTERA LAUT DIRAJA MALAYSIA – DIALOG AWAM MELALUI WEBINAR

 

S.M.A.R.T REFIT OLEH TENTERA LAUT DIRAJA MALAYSIA – DIALOG AWAM MELALUI WEBINAR

                

 smartrefit1  

 

15 September 2021 - Satu Dialog Awam bertajuk S.M.A.R.T Refit telah dianjurkan oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) pada 15 September 2021 melalui webinar. Sesi ini dihoskan oleh Ketua Jurutera TLDM, Laksamana Muda Datuk Ir. Ts. Mohd Shaiful Adli Chung. S.M.A.R.T Refit adalah inisiatif terbaru TLDM dan merupakan sebahagian daripada program peningkatan kejuruteraannya yang lebih besar di bawah mantra ‘cara baru untuk melakukan sesuatu’ dan berusaha untuk memendekkan jangka masa pemulihan untuk kapal atau kapal TLDM di galangan kapal tempatan.

Beberapa kakitangan Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd membuat pendaftaran awal dengan penganjur untuk membolehkan mereka menghubungkan webinar secara percuma. Sesi ini memberi manfaat kepada para peserta kerana dapat memberikan pengetahuan yang berharga dan konstruktif mengenai program Refit S.M.A.R.T langsung dari sumbernya dan syarikat mempunyai maklumat yang telah dikemas kini mengenai perkembangan semasa dalam kejuruteraan Tentera Laut secara umum.

 

PENYERAHAN FIZIKAL KAPAL MISI LITTORAL KE-3

 

PENYERAHAN FIZIKAL KAPAL MISI LITTORAL KE-3 

                

 LMS3  

 

14 September 2021 - Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) dengan bangga mengumumkan kejayaan Penyerahan Fizikal (PHO) bagi kapal ketiga dari empat unit Kapal Misi Littoral (LMS) kepada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dalam satu majlis ringkas diadakan di Baiyue International Hotel, di Qidong, Nantong di Wilayah Jiangsu, China.

Penyerahan kapal ini adalah pencapaian yang penting di tengah pandemi Covid-19 dan ia membuktikan adanya hubungan kerja yang erat di antara TLDM, BNS dan China Shipbuilding & Offshore International Co. Ltd (CSOC) untuk mencapai kejayaan tersebut. BNS berbangga dengan sumbangan yang diberikan kepada Pertahanan Maritim Negara melalui program LMS ini.

 

SUMBANGAN BAKUL MAKANAN KEPADA KAKITANGAN BNS

 

SUMBANGAN BAKUL MAKANAN KEPADA KAKITANGAN BNS

                

 bakul1  

 

12 September 2021 - Kawasan perumahan Taman Samudera, Seri Manjung telah dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan yang Disasarkan (PKPD) yang berkuat kuasa mulai 5 September hingga 18 September 2021.

Seramai 53 pekerja Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) yang tinggal di daerah ini dapat menarik nafas lega setelah menerima sumbangan Bakul Makanan dari BNS yang mengandungi makanan dan keperluan harian, yang diserahkan hari ini.

Program yang dimulakan oleh Ketua Pegawai Operasi BNS, En. Low Kok Chiang adalah untuk memastikan kebajikan pekerja dijaga dengan baik. Usaha kerjasama Jabatan Pengurusan Modal Insan dengan Unit Perhubungan Awam, mengatur tanggungjawab sosial korporat dan memberikan bekalan makanan kepada kakitangan yang terlibat untuk membolehkan mereka melalui masa yang mencabar.

Semua barang disediakan mengikut SOP yang ditetapkan oleh Pusat Kawalan Operasi Bencana Manjung. Bungkusan itu dikumpulkan di Dewan Badminton Pejabat Tanah Daerah Manjung, seterusnya akan diedarkan kepada kakitangan BNS masing-masing oleh pihak berkuasa.

Diharapkan pengedaran Bakul Makanan ini dapat meringankan beban dan membantu mereka bertahan sepanjang masa kuarantin ini serta berharap ianya akan segera berakhir. BNS sentiasa berharap dapat menjadi sebuah syarikat yang sentiasa prihatin dan mengutamakan kebajikan kakitangan mereka.