Majlis Perletakan Lunas Kapal LCS2

Print
Category: DN 2017
Last Updated on 25 May 2017
Written by Administrator Hits: 1306

MAJLIS PERLETAKAN LUNAS KAPAL LCS2

 

dn2017 4 1  dn2017 4 2

dn2017 4 3  dn2017 4 4

 

28 Februari 2017 - Majlis Peletakan Lunas bagi kapal Littoral Combat Ship (LCS) yang kedua telah berjaya diadakan di BN Shipyard pada 28 Februari 2017. Majlis tersebut telah dihadiri oleh Timbalan Menteri Pertahanan Malaysia, Yang Berhormat Dato’ Sri Mohd Johari Bin Baharum. Pengarah Urusan, Tan Sri Dato Seri Ahmad Ramli Bi Haji Mohd Nor turut hadir pada majlis yang bersejarah ini. 

Selepas taklimat di Auditorium, Delegasi dari Kemeterian Pertahanan Malaysia dan Pegawai-pegawai TLDM bertolak ke Lokasi 77 dengan menaiki bas. Setibanya di Lokasi 77, majlis dimulakan dengan ucapan aluan oleh pengacara majlis, En Amir Bin Ismail. Seterusnya ucapan dari Pengarah Urusan Boustead Naval Shipyard, Tan Sri Dato Seri Ahmad Ramli Bi Haji Mohd Nor. Majlis Peletakan Lunas diteruskan dengan ucapan oleh Timbalan Menteri Pertahanan Malaysia, Yang Berhormat Dato’ Sri Mohd Johari Bin Baharum yang merangkap sebagai perasmi bagi Majlis Perasmian Peletakan Lunas bagi Kapal LCS 2.

Majlis diteruskan dengan sesi perasmian yang dirasmikan oleh Timbalan Menteri Pertahanan iaitu Dato’ Seri Mohd Johari Bin Baharum dengan  menyerahkan welding torch kepada staf untuk melakukan proses kimpalan singkatan nama beliau iaitu MJB di atas metal slab.

Seterusnya, Yang Berhormat membuat pemerhatian proses pembinaan kapal setelah merasmikan Majlis Peletakan Lunas Kapal LCS 2 di sekitar Lokasi 77. Setelah pemerhatian dilakukan, satu sesi sidang media diadakan bagi menjawab sebarang pertanyaan oleh sidang media mengenai kapal LCS 2. 

Diakhir majlis, Delegasi dari Kementerian Pertahanan telah bergerak ke Bangunan 102 bagi sesi jamuan makan tengah hari yang disediakan oleh Wisma Samudera. Setelah jamuan selesai, sesi menandatangani buku pelawat diadakan di Galeri oleh Timbalan Menteri Pertahanan.

dn2017 4 5  dn2017 4 6