MAJLIS PENERIMAAN KD PERANTAU

mpkp1  mpkp2

mpkp3  mpkp4

17 Disember 2018 - Majlis penerimaan KD PERANTAU telah berlangsung dengan jayanya di atas kapal KD PERANTAU.  Sijil Penerimaan telah ditandatangani oleh Ketua Jabatan Pembaikan Kapal, Encik Mohd Sidek bin Zambri; Panglima Logistik Barat, Laksamana Pertama Ir. Franklin Jeyasekhar Joseph dan Pegawai Memerintah KD PERANTAU, Komander Azrul Nezam bin Asri TLDM.

Majlis turut disaksikan oleh beberapa kakitangan Boustead Naval Shipyard (BNS), pegawai-pegawai Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) serta anak-anak kapal.

KD PERANTAU telah selesai menjalani Docking Essential Defect (DED) di BNS selama lapan bulan bermula pada 4 April 2018. Kerja-kerja penyelenggaraan telah berjaya disiapkan dan diserahkan sebelas hari lebih awal daripada tarikh yang telah dipersetujui dengan TLDM.

MAJLIS PENYERAHAN KAPAL KD KEDAH UNTUK SELENGGARAAN DOCKING ESSENTIAL DEFECT (DED)

DED KD KEDAH1DED KD KEDAH2

DED KD KEDAH3

26 November 2018 - Satu majlis penyerahan kapal KD KEDAH untuk selenggaraan Docking Essential Defect (DED) telah diadakan antara Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Boustead Naval Shipyard (BNS).

Pihak pengurusan BNS dan TLDM terlebih dahulu mengadakan satu mesyuarat penyerahan kapal bertempat di Bilik Mesyuarat Arowana.

Seterusnya majlis diakhiri dengan sesi menandatangani Sijil Penyerahan Kapal oleh Ketua Jabatan Pembaikan Kapal, Encik Mohd Sidek bin Zambri; Panglima Logistik Barat, Laksamana Pertama Ir. Franklin Jeyasekhar Joseph dan Pegawai Memerintah KD KEDAH, Kdr Ruzman bin Mat TLDM.

MAJLIS PENYERAHAN KAPAL KD LEKIR UNTUK SELENGGARAAN DOCKING ESSENTIAL DEFECT (DED)

MAJLIS PENYERAHAN KAPAL KD LEKIR UNTUK SELENGGARAAN

DOCKING ESSENTIAL DEFECT (DED)

DED1  DED2

DED3  DED4

6 September 2018 - Satu majlis penyerahan kapal KD LEKIR untuk selenggaraan Docking Essential Defect (DED) telah diadakan antara Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Boustead Naval Shipyard (BNS).

Sebelum pihak pengurusan mengadakan mesyuarat bagi membincangkan beberapa perkara berkaitan, satu sesi taklimat keselamatan oleh Unit Kesihatan, Keselamatan dan Persekitaran telah diberi kepada anak-anak kapal.

Sijil Penyerahan Kapal telah ditandatangani oleh Pengarah Operasi BNS, Ir. Ee Teck Chee; Panglima Logistik Barat, Laksamana Pertama Ir. Franklin Jeyasekhar Joseph dan Pegawai Memerintah KD LEKIR, Kepten Abdullah Sani Bin Ismail TLDM.

MAJLIS PELETAKAN LUNAS KAPAL KOMBAT LITORAL 4 TLDM

MPLKKL1  MPLKKL2

MPLKKL3  mplkkl4

31 Oktober 2018- Majlis Peletakan Lunas Kapal Kombat Litoral 4 (LCS 4) Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) telah disempurnakan oleh Yang Berhormat Senator Liew Chin Tong, Timbalan Menteri Pertahanan bertempat di Lokasi 77, Boustead Naval Shipyard.

Peletakan lunas adalah aktiviti permulaan proses pencantuman blok yang menjadi asas kepada sebuah kapal dengan menggunakan kaedah pembinaan modular.  Dalam majlis ini, penyambungan Blok 03, 04 dan 05 telah dilakukan sebagai simbolik peletakan lunas kapal LCS 4 yang merupakan salah satu agenda di bawah Rancangan Pembangunan Pertahanan Maritim.

Majlis ini turut disaksikan oleh Panglima Tentera Laut,Laksamana Tan Sri Ahmad Kamarulzaman Bin Hj. Ahmad Badaruddin; Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan) Kementerian Pertahanan, Puan Mastura Binti Ahmad Mustafa; Pengarah Urusan Boustead Naval Shipyard, Tan Sri Dato' Seri Ahmad Ramli Bin Hj. Mohd Nor; Pengerusi Lembaga Tabung Angkatan Tentera, Jen Dato’ Seri Diraja Tan Sri (Dr) Mohd Zahidi Bin Hj. Zainuddin (Bersara), pegawai-pegawai TLDM, warga Boustead Naval Shipyard dan tetamu jemputan.

MAJLIS PENERIMAAN KD JEBAT

Jebat1  Jebat2

Jebat3  Jebat4

5 April 2018 -Majlis penerimaan KD JEBAT milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) telah berlangsung dengan jayanya di kapal KD JEBAT.  Sijil penerimaan telah ditandatangani oleh Pengarah Operasi BN Shipyard, Ir. Ee Teck Chee; Panglima Armada Barat, Laksamana Madya Dato’ Seri Panglima Mohamad Roslan bin Mohamad Ramli dan Pegawai Memerintah KD JEBAT, Komander Suhaimi bin Jumahat.

Majlis turut disaksikan oleh Timbalan Panglima Armada Barat, Laksamana Pertama Abu Bakar bin Mohd Ajis; Panglima Logistik Barat, Laksamana Pertama Syed Ahmad Hilmi bin Syed Abdullah serta pegawai kanan TLDM yang lain.

KD JEBAT telah selesai menjalani Docking Essential Defect (DED) di BN Shipyard selama tujuh bulan bermula pada 14 September 2017. Kerja-kerja penyelenggaraan telah berjaya disiapkan dan diserahkan satu hari lebih awal daripada tarikh yang telah dipersetujui dengan TLDM.